Thursday, February 24, 2011

Press Conference Feedback

It was a great success!
Pictures by Evgeniy Tashkin

The government and municipal officials were there, the press was there, the sailors rocked up and the team was in their element!

Evgeny Kovalevskiy addresses the conference

 Guinness World Records representative Alexey Svistunov
and Captain Anatoly Kulikv share a joke
Never mind the snacks!
Do you believe these guys?!?!


 Guinness World Records representative Alexey Svistunov answers a question with,
on his left, 1st Secretary of the Russian Embassy in Namibia Vladimir Kraynov and on
his right Captain Anatoly Kulik, Evgeny Kovalevskiy and Yuri Masloboev. 
 

Members of the Media make notes while a section of the
audience listens attentively in the background

Walvis Bay Yacht Club, you were amazing.  Thank you for your support to the team and for making your facilities available for this event.


What was it all about?


Below is Captain Anatoly's speech that he prepared for the conference, Russian and English versions.


************


Доклад на пресс-конференции перед стартом в Бразилию 23.02.11


Событие, ради которого мы здесь сегодня собрались – хоть и не полет на Луну  –  но все же неординарное событие,  повышенный интерес к нему есть  как у парусного сообщества, так и за его пределами!

Что, собственно мы собираемся сделать и зачем мы – четверо российских путешественника-экстремала – здесь!? – Пересечь Атлантический Океан! Это не ново, мы явно не первые, кто решил сделать это и мы прекрасно представляем себе – что нас ждет в Океане. Океан с годами не становится проще! Но люди постоянно совершенствуют свои лодки, чтобы максимально обезопасить себя в плавании.

Разные эпохи представляют свои рекорды. В 19 веке тяжеловесные галионы  сменились изящными и быстроходными парусными клиперами, но уже на заре 20 века  клипера сменились пароходами- увальнями.  Паруса остались только на яхтах – небольших парусных судах, предназначенных исключительно для однодневных морских прогулок. Эти суда казались тогда баловством богатых бездельников, каким-то шагом назад в парусном судостроении и тогда было устоявшееся мнение, что на яхтах океан не пересечь. И вот опять пошли рекорды – океаны пересекались на яхтах все меньшего и меньшего размеров… все быстрее и быстрее, комфортнее и надежнее!  Прошло 100 лет, появились новые материалы и технологии и - сегодня яхтостроение достигло таких высот, которые 100 лет назад никто бы даже в самых смелых мечтах и представить не мог… Небольшие современные яхты легко пересекают океаны – сегодня это обыденность!

150 лет назад была изобретена резина и уже в конце 19 века появились первые надувные лодки – сначала очень маленькие, гребные, потом с подвесным моторчиком… а сегодня это уже многоместные и быстроходные лодки со стационарными двигателями – они легче, быстроходнее, надежнее своих собратьев с жесткими корпусами! …и конечно же сильно отличаются от первых надувных лодок Макинтоша! 

В 1867 году трое американцев построили плот в основу которого положили три надувные гондолы, сверху деревянный настил, мачты и паруса. Они с большими приключениями – удача сопутствовала им – пересекли Атлантический океан из Америки в Европу. Потом на 100 лет подобная идея была похоронена.

Известны многочисленнее случаи пересечения Атлантики  на надувных лодках и плотах. Как правило – все эти случаи связаны с большим   и большими лишениями для участников! Это были либо какие-то безумные рекорды ради рекордов, либо вынужденные дрейфы на надувных плотах.

Но идея построить  надувное парусное судно не была похоронена! Развитие получило направление катамараностроения. Два надувных поплавка и парус – сегодня это уже кажется очевидным. Очень легкие и к тому же разборные!  Такие парусники воспринимались как пляжное баловство – игра с парусом на пляже, но никак не перспективное яхтенное развитие. Но новый виток в освоении океана был запущен!!!

В 2000 году двое яхтсменов из Чехии пересекли Атлантический океан из Европы (Испания) в Америку (о.Мартиник, Антильские о-ва) на открытом   6–метровом  катамаране с надувными поплавками и разборной рамой из труб. По сути – это был пляжный катамаран. Это тоже был экстрим для участников: сухой паек спасательного плота и ограничения в воде. Переход 3600миль они осуществили за 40 суток с остановкой на Канарских островах.

В последние годы, особенно в России,  где нет теплого океана, но очень много озер и рек – надувное яхтостроение вышло на новый виток развития – на таких катамаранах стали совершать путешествия с достаточно продолжительными по протяженности и по длительности переходами. Катамараны несли уже не только экипаж, но и все необходимое в длительном путешествии снаряжение. Сегодня – это уже нормально – так путешествуют уже тысячи!

Конструкции парусных судов быстро совершенствовались, росли их размеры и надежность. Следующий виток развития – очевиден. Это разборный надувной парусник, способный нести не только экипаж, снаряжение, но и обеспечивать непрерывно жизнь экипажа, т.е. иметь на борту укрытие от непогоды, спальные места и возможность для приготовления горячей пищи.

Тримаран «Е.Д.» - это именно ЭТОТ момент в развитии парусного судостроения. Выглядит он как «гадкий утенок»! Но, вспомните – как выглядели первые самолеты на заре авиастроения всего 100 лет назад, когда их демонстрировали на ипподромах как цирковой трюк!... «Е.Д» не родился на пустом месте, но это уже история:

В 2007 году я со своими товарищами, всего 5 человек, на разборном парусном катамаране впервые совершил   плавание по Индийскому океану с максимальным непрерывным переходом в 1000 миль, находясь в океане автономно 11 суток.

В 2008 и 2009 годах я совершенствовал конструкцию судна, автономность достигла 15 суток и 2000 миль.

Сегодня мы поднимаем для себя эту планку почти вдвое!!! Для такого перехода выбрана акватория Атлантического Океана от Намибии (Африка, порт Уолфишбэй)  до Бразилии (Юж.Америка, порт Форталеза).

Мы заявляем, что на разборном надувном паруснике с экипажем 4 человека, планируем в автономном безостановочном режиме пройти около 6000 км. И это не в режиме «лишь бы дойти хоть куда…, любой ценой - лишь бы выжить!», а в нормальном режиме нормального плавания!  Мы пришли на этот берег на этом судне с Маврикия, пройдя около 6000 км – не самых простых на морских путях . Судно испытано и переработано. Все сомнения позади!  На борту 350 л воды и провианта не менее чем на 40 суток. На борту есть газовая плита с запасом газа на 40-50 дней. Мы дойдем до цели на нашем судне живыми и  здоровыми, а судно переживет такой переход!

Здесь, на старте через Атлантику, присутствует - Алексей Свистунов - главный редактор «Книги Рекордов России», президент агентства Пари, которое представляет «Книгу Рекордов Гиннеса». Он специально прибыл сюда для фиксации всех аспектов этого плавания и при его удачном завершении – регистрации рекорда с его последующим внесением в «Книгу Рекордов Гиннеса».

 Плавание, которе мы собираемся предпринять, это не рекорд ради рекорда… - это фиксация очередного достижения  развития  мирового яхтинга.

Анатолий Кулик – автор проекта, руководитель экспедиции «…»
21.02.11


**********************
English Version
Translated by Evgeny Kovalevsky
Edited by Karin Solomon


Report for the Press Conference  -  23/02/2011


The event that brought us here today – although it does not exactly involve flying to the moon – is still an extraordinary event that has caused a lot of interest in the sailing community and beyond.

So why are we – four Russian extreme travelers – here in Namibia and what are we going to do?  Cross the Atlantic Ocean!  We are not the first ones to do this and we fully realize what is waiting for us out there.  Over time, the ocean has not changed and crossing it has not become easier.  But people are constantly improving their boats to increase their safety while sailing

Different records have been set over the centuries.  In the 19th century heavy galleons were replaced by graceful and fast sailing clippers but at the start of the 20th century these were replaced by slow, big ships.  Only yachts retained their sails – small cruising vessels used exclusively for day cruises.  These vessels seemed to be popular only with the idle rich.  Somehow it represented a step backwards in terms of shipbuilding and there was a well-established view that these boats could never cross the ocean. But once again, records started to fall:  sailors started to cross the oceans on boats that were smaller and smaller and increasingly faster, more comfortable and safer!  In the past 100 years, new materials and technologies were being developed so that today, yacht building is of a very high standard.  A hundred years ago, nobody in their wildest dreams would have imagined a small yacht crossing the ocean.  Today, it is nothing unusual.

Rubber was invented 150 years ago and the first inflatable boats started appearing towards the end of the 19th century.  Initially they were small paddle-boats, and then small outboard motors were fitted.  Today rubber boats are big, fast and reliable and they have good engines.  They are lighter, faster and more reliable than their sisters made of metal and plastic and certainly very different from the first inflatable Mac boats!

In 1867, three Americans built a raft that had three inflatable pontoons, a wooden deck, a mast and sails.   They had a great adventure; Lady Luck accompanied them and they crossed the Atlantic from America to Europe.  Then, for 100 years, the idea of the inflatable rubber boat was buried.

Many crossings of the Atlantic with rubber boats and rafts have been recorded.  As a rule all these crossing involved great hardship for the participants and they were either attempts to set some crazy kind of record for the record’s sake only or they were rescue attempts. 

Now, however, the idea of building inflatable boats has resurfaced in the form of catamarans with two inflatable hulls and a sail; very lightweight and collapsible at the same time.  These sailboats were initially perceived to be for fun only – a game with a sail on the beach – and not as a serious development in sailing.  But a new milestone in the development of ocean sailing has been reached.

In 2000, two sailors from the Czech Republic crossed the Atlantic Ocean from Europe (Spain) to America (the island of Martinique in the Antilles) in an open six-meter catamaran with inflatable pontoons and a collapsible frame made of pipes.  It was in fact a beach catamaran.  This trip was also harsh on the participants, who were down to life raft rations and water restrictions.  They traveled 3 600 miles in 40 days with a stopover in the Canary Islands.

In resent years, particularly in Russia where there is no warm ocean but lots of lakes and rivers, inflatable yachts have reached a new stage of development.  These catamarans started travelling longer distances and for longer periods, carrying not only crew but all the equipment required for longer journeys.  Today, this kind of travelling is normal for thousands of sailors.

The design of these boats improved quickly and they became bigger and more reliable.  The next stage in its development was obvious:  a collapsible inflatable boat capable not only of carrying crew and equipment, but one that would cater for the wellbeing of the crew ie have on- board  shelter from the weather, sleeping accommodation and cooking facilities. 
The “Energy Diet” trimaran is exactly at this point in the development of the sailboat building industry.  Sure, it looks like an “ugly duckling”.!  But just think about the first aircraft at the dawn of aviation 100 years ago when they were made out to be a circus trick!  “ED” did not come out of nowhere; it has quite a respectable history.   

In 2007 five of us – myself and four friends – were the first in the world to cross the Indian Ocean on an inflatable, collapsible sailing cat.  We sailed 1000 miles and spent 11 days on the ocean independently.

In 2008 and 2009 I improved on the design of the boat and we sailed independently for 15 days, covering 2000 miles.

Today we are raising the bar for ourselves:  the distance to cover is now almost double and the area of water to cover is the Atlantic:  From Namibia (Africa, Walvis Bay) to Brazil (South America, Fortaleza).

We claim that an inflatable, collapsible craft carrying four crew can sail non-stop and independently for 6000 kilometers.  And not just in any fashion, or simply to get there at any price or simply to survive but in everyday mode, sailing normally. 
We sailed here from Mauritius, covering about 6000 kilometers and not the easiest of routes.  The vessel has been tested and refined and all doubts about giving up on the expedition are behind us.  We will carry 350 liters of water and food supplies for 40 days.  On board there is a gas stove with gas reserves for 40 to 50 days  Our goal is to reach Brazil alive and healthy and the boat will come through this crossing intact.

With us today, with the Atlantic lying before us, is Alexey Svistunov – editor-in-chief of the “Russian Book of Records” and the president of the Paris agency that represents the “Guinness Book of Records”.  He specifically came here to check all aspects of the voyage and - should we be successful - to register the record and submit it to the “Guinness Book of Records”. 
However, in doing this voyage we are not trying to break a record for the sake of a record but to mark the next step in the development of world yachting
 

Anatoly Kulik – creator of the project and leader of the expedition.
21.02.11


No comments:

Post a Comment